Proč skončilo promítání v kině Jevany?

autor: | 3. 5. 2023 | Kultura, Zpravodajství

Dnes Vám přinášíme rozhovor s paní Monikou Dvořákovou, která se nejvíce ze všech zasloužila o obnovení provozu obecního kina v Jevanech. Během velice příjemného rozhovoru jsme si povídali nejen o začátcích obnovení kina, ale i o důvodech, proč se rozhodla v této činnosti do budoucna nepokračovat.

Pro ty z Vás, kteří Moniku neznáte, Monika je klidná a usměvavá žena, která v Jevanech vychovává 3 syny. Do Jevan se Monika přistěhovala za svým manželem před 11 lety. Původně se jí z města do Jevan nechtělo, ale brzy si díky novým přátelům a životu s rodinou přímo v přírodě vytvořila k Jevanům pozitivní vztah.

Proč jste se vlastně rozhodla přijmout pozvání k tomuto rozhovoru?

Původně jsem už žádný rozhovor dělat nechtěla, přála jsem si, aby se vypjatá situace okolo kina uklidnila a abych už měla klid i já, ale pak jsem si řekla, že je to vlastně dobrá příležitost zprostředkovat lidem v Jevanech můj pohled na věc a předejít tak dalším nedorozuměním a případným konfliktům. Bude to taková má tečka k celé kauze.

Jaký je vlastně Váš vztah ke kultuře?

Kultura je obzvláště v dnešní době moc důležitá. Lidé se mohou díky kultuře propojovat, obohacovat, povznést a inspirovat. Pro mě je to také typ smysluplného odpočinku. Vztah celé naší rodiny ke kultuře je také samozřejmě hodně ovlivněn Danem a jeho prací. (pozn. Daniel Dvořák, manžel Moniky je český scénograf, architekt a divadelní manažer, bývalý ředitel Národního divadla v Praze a Národního divadla v Brně).

Jak vznikla myšlenka na obnovení kina Jevany?

Bylo to v roce 2019, když jsem zaslechla, že jeden ze zastupitelů navrhl, že by šlo kino přestavět na ubytovnu. Mohl to být drb, ale nebylo by to ani poprvé ani naposledy, kdyby se něco takového stalo. Byla jsem v kině na několika akcích, které tenkrát pořádal Petr Svoboda. Atmosférou kina s diváky jsem byla úplně okouzlena. Vše bylo původní a plně funkční. Nemohla jsem uvěřit, že něco takového ještě existuje, a ještě k tomu v obci kde bydlím. V srpnu 2019 mi zavolala kamarádka, a řekla mi, že je vypsaný program pro podporu komunitních projektů v obcích. Napadlo mě kino, napsala jsem projekt a ten se pak umístil na prvním místě z dalších asi 10 projektů. Tak nějak to začalo.

Co se dělo potom?

Pak následoval rozhovor s paní místostarostkou Alicí Rašovskou a panem starostou Stejskalem, kteří nápad podpořili. Pak jsem oslovila Michala Breganta, kterého jsem do té doby vůbec neznala. Michal jako jevanský soused se okamžitě zapojil a začal s projektem pomáhat. (pozn. Michal Bregant je filmový historik, kritik a kurátor. V současné době ředitel Národního filmového archivu). Pak byl záměr předložen zastupitelstvu, a to ho jednohlasně schválilo. Po asi roce projektové práce se kino začalo provozovat.

Jak byly obcí nastaveny podmínky provozu kina?

Provoz kina obnáší celou řadu činností a já původně neměla v plánu dělat úplně vše. Chtěla jsem dělat vlastně jen dramaturga a produkční. Nejsem úplně technický typ, a proto jsem se necítila například na promítání. Nakonec ale byla s obcí stanovena podmínka, že budu dělat vše. Obec se nejdříve snažila zajistit promítače, ale ti se pohybovali v nejnižší hodinové sazbě 400,-Kč za hodinu. Promítači si také logicky účtují náklady na dopravu a hodinu před a hodinu po. První rok, kdy bylo potřeba vše připravit a rozjet jsem neměla odměnu žádnou. Nedělala jsem na tom denně, ale času to zabralo hodně. Vzpomínám, jak mi manžel říkal, že to takto dlouhodobě nejde, ale já jsem mu vždy odpovídala, že nejdřív musím něco ukázat a pak teprve přemýšlet o odměně. Po prvním roce bez odměny jsme se s obcí dohodli na 300,-kč za hodinu. Účtovala jsem vždy jen základní čas. Realita byla jiná. Času to stálo mnohem více, a to nejen mého. Nepočítám naftu, telefony, tisky na vlastní tiskárně ani to, že mi brzy došlo, že se mnou rodina nemůže plánovat většinu víkendů. Problém byl také při promítání. Nemohla jsem promítat a zároveň odemykat dveře pozdě příchozím hostům. To mi nakonec pomohly vyřešit především Lucka Hladká, Markéta Duchková, Sára Ambrozová a Markéta Vávrová, které mi pomáhaly bez nároku na odměnu.

Změnilo se něco po komunálních volbách?

Mám pocit, že nové vládnoucí koalici začalo být kino a jeho úspěch trnem v oku. Byl to krok bývalého zastupitelstva a popularita kina rostla. Je to můj názor a chápu, že ho může někdo rozporovat. Pak následovala schůzka, kde byla paní starostka nesmírně milá. Říkala mi, jak to dělám dobře a že je skvělé, jak kino funguje. Následně jsem pak byla hodně v šoku, když mi oznámila, že zdůvodu vysokých nákladů chce kino od ledna na 3 měsíce uzavřít. Nezaregistrovala jsem vůbec žádnou diskuzi ani snahu to nějak vymyslet. Strašně mě to naštvalo, protože jsem věděla, že to po covidu kino opět zastaví nebo alespoň výrazně zpomalí. Pak celou situaci naštěstí vyřešila podpora ve výši 100 tis.Kč od Honzy Šimona a Michala Breganta a námi organizovaná veřejná sbírka na které se vybralo dalších více jak 50 tis.Kč. Kolem záměru zavření kina tedy proběhlo spousta úplně zbytečných emocí. Stačilo si sednout říci kolik potřebujeme sehnat peněz a společně najít řešení. To, že mi pak paní starostka veřejně vyčítala, že jsem měla práci dělat bez nároku na honorář snad ani nebudu komentovat. Uvádět pak veřejně teoretické výpočty mého měsíčního platu vnímám jako nefér. V průměru jsem obci vyúčtovávala okolo 40 ti hodin své práce za měsíc.

Zastupitelka paní Kurková nedávno zveřejnila vysvětlení k celé situaci, ve kterém uvádí, přesně cituji: „Provoz kina tak v roce 2022 obec stál 648 574kč.“ Není to přeci jen příliš vysoká cena, kterou si kino jednoduše nemůže dovolit?

To je opět nefér. Nevím, proč to uvádí takto zavádějícím způsobem. Fér by bylo dodat, že podstatnou část tohoto nákladu pokryly tržby kina. A část nákladů by stejně obec musela hradit na údržbu, i kdyby se žádné kino neprovozovalo. Výsledkem je pak pro obec podobný roční náklad jako například provoz jevanského fotbalu, na který já osobně nechodím, ale jsem ráda, že ho obec také podporuje.

Co bylo důvodem, že jste odmítla nabídku paní starostky? Nepotvrdila tím, že s vámi obec spolupracovat opravdu chce?

Možná, ale upřímně tomu moc nevěřím. Kdyby tomu tak bylo, tak bychom se na dlouhodobém provozu a jeho pravidlech domluvily společně, ale to se nestalo.

Proč jste tedy tu nabídku odmítla?

Jsou to především dva základní důvody. Tím prvním je samotný návrh na model provozu kina. Jsem přesvědčená, že tak, jak je to popsáno v nabídce to dělat nejde. Aby kino fungovalo a rostlo potřebuje dlouhodobé a pravidelné plánování. Divák si jednoduše potřebuje zvyknout na nějaký pravidelný režim. Nechat 14 dní na obci a pak případně narychlo vyplňovat uvolněné termíny je nesmysl. Tím druhým a zároveň hlavním důvodem bylo, že jsem si představila, jak by vypadala spolupráce do budoucna. Poslední 4 měsíce jsem se musela neustále obhajovat, a to opravdu nemám zapotřebí. Nechci se už cítit jako bych tunelovala obec nebo dělala něco špatného. Nikdy jsem nic špatného neprovedla a kino jsem dělala pouze ze svého přesvědčení, že to dává smysl. Kino mělo především lidi v obci spojovat a ne je rozdělovat.

Paní zastupitelka Kurková ve svém příspěvku také uvádí, cituji: „obec dále požadovala, aby kino provozované za obecní peníze nesloužilo jako agitační středisko opozice“. Můžete to prosím krátce okomentovat?

Smích… Nevím, co je agitační středisko opozice…prý je to taky kavárna, nevím já a mé děti tam chodíme na zmrzlinu….Každopádně je to nesmysl, kino bylo vždy pro všechny bez rozdílu. Škoda, že tam paní starostka (kromě toho, když mi přišla nabídnout místo na kandidátce do její politické strany a já ho nepřijala a mihnutí se před začátkem besedy s Janem Budařem) nechodila, viděla by, že je to pravda.

Je něco, co byste popřála kinu Jevany do budoucna?

Především aby byl zachovaný jeho jedinečný retro styl včetně unikátní, kompletní, funkční analogové technologii pro klasické 35mm filmy. A aby na rekonstrukci kina bylo vypsáno transparentní výběrové řízení. Aby mohlo dobře fungovat i v budoucnosti a přinášet, co přinášet má: kulturní zážitky pro všechny bez rozdílu.

Děkujeme za rozhovor i Vaší skvělou práci pro jevanské kino!

Rozhovor s Monikou Dvořákovou vedli Michal Bregant a Lucie Hladká, zastupitelé obce Jevany.

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!