Starosta přiznal účast při nehodě pod vlivem alkoholu. Ve funkci zůstává.

autor: | 6. 5. 2024 | Video, Zpravodajství

Jediným bodem programu mimořádného jednání Zastupitelstva města Kostelec nad Černými lesy 3. 5. 2024 bylo odvolání starosty města Jana Černého z funkce. K tomu ovšem nakonec nedošlo. Schůzi navštívilo tolik občanů, že se ani do malého jednacího sálu radnice nevešli. Nejen jim přinášíme kompletní videozáznam.

V úvodu jednání vystoupil starosta s připraveným proslovem. „Chci se všem upřímně omluvit za vše, co jsem způsobil svým nedávným selháním , jehož následkem byla dopravní nehoda.“ Uvedl, že se stala v rámci jeho dovolené a nesouvisela s výkonem funkce. „Mrzí mě to, je to moje morální selhání.“

Dle informací, které zazněly během jednání zastupitelstva, k nehodě došlo v odpoledních hodinách 9. dubna 2024 v centru města v Pražské ulici. Starosta uvedl. že se jednalo o nehodu dvou automobilů. „Byl tam alkohol“, přiznal Černý na přímý dotaz zastupitelů, kteří se následně marně dožadovali podrobnějších informací jako podkladu pro rozhodování při hlasování.

„Celý případ je v šetření kompetentních orgánů, jejichž úkony aktivně probíhají a proto se nemohu ke konkrétním otázkám vyjadřovat“, uvedl Černý. Později ještě sdělil, že během nehody nedošlo ke zranění, ale od momentu nárazu až do příjezdu sanitky si nic nepamatuje. Případ vyšetřuje Dopravní inspektorát Kolín a státní zastupitelství.

Následovala živá diskuse, ve které vystoupili zastánci i odpůrci současného starosty. Výzvy k odstoupení ze strany opozičních zastupitelů a některých občanů Černý nevyslyšel.

Uvolněný zastupitel Milan Drozdek se z pozice odborníka na výchovu a vzdělávání řidičů pokusil míru závažnosti dopravní nehody pod vlivem alkoholu srovnat s tím, že řada obyvatel města má také v kartě řidiče různé záznamy. Jako příklad uvedl i špatné parkování a poukázal na neutěšenou dopravní situaci v centru města.

Řízení vozidla pod vlivem alkoholu může být postiženo v rámci přestupkového řízení, ale i v rámci trestního řízení. Přísný trest hrozí v případě, kdy je viníkovi dokázán stav, ve kterém není způsobilý řízení vozidla (tedy zpravidla je naměřeno 1 a více promile alkoholu). Takové jednání se posuzuje jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. 

Mimořádné jednání zastupitelstva s návrhem na odvolání starosty vyvolala Rada města. V průběhu jednání se však ukázalo, že většina členů rady pro vlastní návrh hlasovat nehodlá.

„Za mě alkohol za volant určitě nepatří. To je pro mě hranice, kterou nejsem schopen překročit. Ale tohle je pro nás všechny těžká situace a já z ní nevidím dobré východisko“, uvedl radní Tomáš Král. Radní tedy neměli připravený žádný plán, jak postupovat, kdyby byl jejich návrh schválen.

Hlasování dopadlo nejtěsnějším rozdílem a návrh na odvolání starosty města nebyl přijat. Zastupitelé hlasovali po jménech takto:

Pro odvolání (6): Martin Sandholc, Ing. Jana Havelková, Jan Svatoš, Hedvika Voncová, Dis, Šárka Žylová, Jiří Liška

Proti odvolání(3): Ing. Jiří Kahoun, Jaroslav Brachovec, Milan Drozdek

Zdrželi se hlasování (4): MVDr. Jan Černý, Tomáš Král, Ondřej Flek, Radek Lomič

Omluveni (2): Ing. Jiří Vedral, Simona Klementová

Upozornění: Výše uvedený článek pro zjednodušení obsahuje zkrácené citace vybraných účastníků jednání. Kompletní vyjádření najdete ve videu z veřejného jednání, které najdete pod článkem. Z videa jsou pouze odstraněny osobní údaje návštěvníků dle požadavků GDPR.

Libor Kozák

Jako nezávislý producent, režisér a kameraman je spolutvůrcem sociologických dokumentů mapujících mimo jiné témata lokálních komunit v globálním kontextu (Žít změnu). Podílí se na vzniku dokumentárních cyklů pro Českou televizi, například Nedej se, Občanské noviny, Příběhy slavných, O vědě a vědcích, Artmix a další. Rád spolupracuje i s neziskovými organizacemi, podrobně se věnuje tématům vzdělávání a transparentnosti státní správy (Kauza 3, Kostelák).

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!