Kutnohorská 378

autor: | 26. 5. 2022 | Toulky historií

V Kostelci nad Černými lesy se zachovalo několik desítek keramických domovních čísel. Jedno z největších a nejkrásnějších je v Kutnohorské ulici. Cestou k němu si všimněte vysokého komínu za domem č. p. 358. Hrnčíř František Novotný (1875 – 1933) tady vyráběl běžné užitkové zboží, a zřejmě se mu dařilo, zaměstnával totiž čtyři až šest hrnčířů. František Novotný mladší (1940 – 1989) převzal otcovu dílnu až v roce 1948, do té doby ji spravovala jeho matka. Z vlastní hrnčírny se dlouho netěšil, v červenci 1950 musela být jako soukromý podnik uzavřená, vymazaná z registru živností.

Číslo 378
Domovní keramické číslo v Kutnohorské ulici


Až se budete vracet na náměstí Smiřických, nezapomeňte se zastavit v centru Radost (Kutnohorská č. p. 302). V sobotu 28. 5. od 8.30 do 16.00, tedy během Keramického dne, tady bude dětská dílnička. Děti si vyzkouší techniku patronování. Patronování (zdobení přes šablony) je jednoduchá technika nevyžadující zvláštní výtvarné nadání, praxi, ani delší školení. Začátkem 20. století se patronování rozšířilo do většiny kosteleckých hrnčířských dílen.


Hrnek zdobený patronováním, pohlednice

Jana Dvořáková

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!