Za Miroslavem Kovalem

autor: | 8. 7. 2022 | Stopy osobností

Výtvarník Miroslav Koval zemřel 15. června 2022.

Narodil se 26. listopadu 1944 jako druhorozený syn Marie a Josefa Katzerových v Havlíčkově Brodě. Kovalův otec se po válce rozhodl přijmout nové česky znějící příjmení Koval. Od začátku roku 1947 byl soudcem krajského soudu v Ústí nad Labem, rodina se proto už v roce 1946 stěhovala z Humpolce do Litoměřic, ale po únoru 1948 byl nucen pracovat jako horník. Matka se aktivně zapojila do plánu duchovní obnovy litoměřické diecéze biskupa Štěpána Trochty, připravovala duchovní cvičení (exercicie). Matku Marii v roce 1952 odsoudili v zinscenovaném procesu s „vatikánskými špiony“ na 14 let, otec Josef byl o rok později odsouzen k sedmiletému trestu. O opuštěné bratry se nějaký čas starala rodinná známá, krátce i otcův strýc, který je ale brzy poslal do dětského domova. Když byli v roce 1960 rodiče z vězení propuštěni (otec po uplynutí vyměřené doby, matka na amnestii) mohli se sourozenci vrátit domů.

Miroslav Koval: Rytmus 1, 2/1994, kresba tuší, 137 x 111 mm

Miroslav Koval sice úspěšně udělal přijímačky na výtvarnou školu, coby syn „třídních nepřátel“ ale na ni nesměl nastoupit. V Lovosicích se vyučil lučebníkem chemických provozů, při zaměstnání laboranta v Kaučuku Kralupy nad Vltavou a ve stáčírně sudů litoměřickém pivovaru složil večerní maturitu. V letech 1965-1971 vystudoval v ateliéru profesora Františka Jiroudka pražskou Akademii výtvarných umění.

Miroslav Koval: Rytmus 2, 2/1994, kresba tuší, 143 x 124 mm

Na AVU potkal dceru sochaře Jiřího Jílka, malířku a grafičku Anežku Jílkovou. Od roku 1974 žili společně v Sobotíně v podhůří Jeseníků. Deset let – kromě vlastní tvorby – tady spolupracoval s Anežčiným otcem, po Jílkově smrti pečoval o jeho dílo. Spoluzaložil a od konce roku 1994 vedl šumperskou Galerii Jiřího Jílka, kde stačil uspořádat a katalogy se zasvěcenými texty doprovodit na 350 výstav. Zemřel 15. června 2022.

Zahájení výstavy Mojmír Preclík: Sochy a kresby, Galerie Jiřího Jílka, 2014, foto Anežka Kovalová
Portrét
Foto Anežka Kovalová

A co má Miroslav Koval společného s Kostelcem?

Kostelec nad Černými lesy pravidelně navštěvoval. Kromě účastí na výstavách v Galerii H i proto, že tady ve 40. letech v dílně Jaroslava Vondráčka působil jeho tchán.

Katalog výstavy Galerie Jiřího Jílka, DOX – Malá věž, 2018 (Fotograf Jindřich Štreit, Miroslav Koval)

O sochařovi, malířovi a básníkovi Jiřím Jílkovi více příště.

jih

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!