Řeky v ulicích města: kdy, kde a proč

autor: | 13. 7. 2022 | Komentáře

Konec školního roku a začátek prázdnin přinesl po delší době do Česka vlnu silnějších dešťů. Tristní stav dešťové kanalizace v centru Kostelce nad Černými lesy způsobuje, že se ulice mění v řeky již při nižších úhrnech srážek, než v dřívějších letech. Během dvou týdnů se městem prohnaly čtyři přívalové deště, tedy deště, když za 30 min naprší více jak 10 mm srážek.

DatumÚhrn srážek za 30 minut (mm)Úhrn srážek za celý den (mm)
20. 6. 202213,516,5
24. 6. 20221826
29. 6. 20221427
1. 7. 20221316
Náměstí Smiřických, pondělí 20.6. v 16:45 hodin.

Autor videa: Ondřej Flek

Jev zvaný Kosteláky „Křižovatková fontána“ způsobuje nevhodně zúžená, znečištěná a místy zborcená kanalizace . Voda se v ucpaných místech natlakuje, hledá si cestu mimo kanalizační stoku spodem i vrchem. Tlakem vystřelují víka kanálů nebo se bortí asfaltový povrch, což může být nebezpečné pro kolemjdoucí i pro řidiče. Valící se voda způsobuje škody na majetcích občanů města, obecních i krajských komunikacích.

FOTO: Libor Kozák

Shodou okolností se hned druhý den po prvním velkém dešti (v úterý 21.6.) konalo zastupitelstvo města. Přes protesty opozice potvrdilo přesun částky 95 000 Kč z položky rozpočtu „opravy a udržování kanalizace“ na „platby záloh na elektřinu“. Tato částka by samozřejmě situaci kostelecké kanalizace nevyřešila. Přívalové deště se stále se násobícími následky však pokračovaly bez ohledu na preference zastupitelů i v dalších dvou týdnech.

Průjezd z Českobrodské do Pražské, pondělí 20.6.

Autor videa: Jan Novák

Náměstí Smiřických, pátek 1.7.

Autor videa: Zuzana Kozáková

Voda se opakovaně přihnala i do interiéru kostela sv. Andělů Strážných na náměstí. Natekla bočním vchodem z cyklostezky vedoucí podél kostela, dostala se pod kostelní lavice i pod harmonium. Zde je příčinou chybějící odvodnění podél betonové cyklostezky vedoucí nad kostelem.

Řeky v ulicích města: Jak to vidí zastupitelé?

Ing. Ewa Chmelíková:

Problém je:

1. V zúženém  potrubí, kdy při opravách docházelo k tomu, že zborcenou stoku např. DN 600 opravili vsunutím potrubí DM 500, poté DN 400 a v jednom místě na náměstí (před Polkostem) dokonce DN 300. Dle výpočtů by tu mělo být potrubí DN800 tj. průměr 80 cm.  Takové zúžené místo funguje jako špunt a voda natlakuje potrubí, které poškodí šachty i potrubí. Voda se valí se mimo kanalizaci ven a poškozuje povrch, případně způsobuje propady komunikace. 

2. Leckde je kanalizace zborcená a proto nepojme tolik vody, kolik by měla.

3. Leckde je kanalizace ucpaná nečistotami, např. po zimní údržbě kanalizace.

4. Kalové koše jsou plné, od roku 2020 je nikdo nevyčistil. Ucpou kanalizaci a nejen, že tam teče méně vody ale hlavně tam vzniká podtlak, který potrubí poškozuje.

5. Voda se nevejde do trubek a valí se po povrchu. Z potůčku se stává potok, z potoku říčka, z říčky řeka. A ačkoliv bychom neměli být ohroženi  povodněmi, děláme vše pro to abychom si problém sami způsobili, nemovitosti vypouští vodu na povrch veřejného prostranství (což je v rozporu se zákonem od dob první republiky). Např. v ul. Příční by poslední domy mohly vyprávět…

Za dob vlády pana Černého se do dešťové kanalizace moc neinvestovalo, maximálně došlo k opravě vpustí, ale poškozenou stoku či šachtu nikdo neřešil.

Letos za deště vystřelovaly poklopy i ze splaškové kanalizace, což znamená, že se někdo napojil srážkovými vodami do oddílné splaškové kanalizace. V rozporu s kanalizačním řádem, povolením i zdravým rozumem. Zcela jistě došlo k natlakování splaškové kanalizace a to znamená, že mohlo dojít i k jejímu poškození.

FOTO: Ewa Chmelíková

Další reakce rádi doplníme.

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!