Stopy osobností: 3x Karel Vaněk

autor: | 2. 9. 2022 | Stopy osobností

První dva Vaňkové se v Kostelci nad Černými lesy narodili. Politik Karel Vaněk 28. ledna 1866, spisovatel Karel Vaněk 28. března 1887. Zkušební pilot Karel Vaněk (1906-1951) poblíž Kostelce 12. listopadu 1951 zahynul společně s technikem Božetěchem Dubovým.

Při zkušebním letu jediného prototypu letounu Avia XLE-110 praskla kliková hřídel motoru M-445/V-12. Karel Vaněk se pokusil o nouzové přistání, přeletět Maliňák ale už nedokázal, letoun narazil na kraji lesa do stromů, rozbil se na kousky, začal hořet, v troskách oba letci zemřeli.

Leteckou havárii připomíná památník na místě neštěstí, žulový kámen s reliéfem Ikara a s tabulkou přibližující dobové souvislosti.

Tragická událost přispěla k zastavení dalších konstrukčních prací na vývoji českého cvičného letounu LE-110. Na jaře 1952 byl ze Sovětského svazu dodán vzorový kus v té době již zastaralého Jakovleva Jak-11, který se následně začal v Kunovicích v ruské licenci vyrábět.

Součástí informačního textu je vyobrazení letadla a fotografie Božetěcha Dubového. Božetěch Dubový (1919–1951) je pohřbený v Náklu u Olomouce.

Letadlo letec jedno jsou,
jediným žijí životem,
jedinou smrtí zahynou.

Pomník najdete na kraji Maliňáku, kousek od odbočky na Prusice.

Vede k němu lesní cesta, ale tou se nedávejte, slouží jako skládka. Lepší je vyšlapaná cestička. Poznáte ji snadno, začíná přímo proti pohozené autosedačce.

jih

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!