Keramo v Kostelci v 60. letech – výstava

autor: | 16. 5. 2023 | Kultura

V den konání hrnčíčských trhů v Kostelci nad Černými lesy bude zahájena výstava keramických předmětů výrobního družstva KERAMO, které vznikly v 60.letech 20.století v tomto městě. Vernisáž proběhne 27.5.2023 ve 13 hodin ve Vondráčkově továrně.

Jitka Forejtová (1923-1996) byla česká sklářská výtvarnice, keramička a sochařka. absolvovala Státní grafickou školu v Hellichově ulici v Praze a 1945–50 studovala VŠUP u Antonína Strnadela a Karla Štipla. Experimentovala se sklářskou technologií, 1957 si dala patentovat postup zatavování barevného dekoru. 1972 si v Mnichovicích (u Prahy) vybudovala keramický ateliér, v němž vytvářela technikou splétání proužků a plátků barevné misky. 1977–81 úspěšně zkoušela tento novátorský postup přenést i na skleněné misky a mísy.  Na konci života tvořila vícedílné skleněné plastiky inspirované stromy a krychlové abstraktní objekty. Od sedmdesátých let se pravidelně účastnila domácích i zahraničních výstav; její dílo je zastoupeno v řadě muzeí i galerií a bylo doma i v zahraničí mnohokrát oceněno.

Lubomír Šilar (1932-2016) studoval na Státní odborné keramické škole v Praze (1948-1951) a na VŠUP ve speciálním ateliéru pro keramiku a porcelán prof. O. Eckerta (1951-1956). Jeho výtvarným záměrům byla nejbližší šamotová hlína se zatíranými kysličníky kovů, z níž modeloval plasticky prokomponované reliéfy komorních i pro uplatnění v architektuře předurčených rozměrů zpravidla s figurálními motivy. Vysoká ocenění za svou tvorbu získal nejen na Mezinárodní výstavě současné keramiky v Praze (1962), ale několikrát také na mezinárodních přehlídkách současné keramiky ve Faenze.

Jan Hausner (1922-1987) – Absolvent Státní grafické školy v Praze. Do roku 1945 působil v Kresleném filmu Praha. V letech 1947-1957 se věnoval ateliérové tvorbě keramiky v Kostelci nad Černými lesy, později v Praze a Brně. Zpočátku tvořil robustní keramické vázy a humorné figurální a zvířecí plastiky. Později se prosadil závěsnými obrazy z litého šamotu s různými přírodními motivy. Autor řady realizací pro architekturu. Účastník Mezinárodních keramických sympozií v Bechyni.

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!