Vykulení: Tradiční slavnost pivovarnictví, dobrého jídla a živé hudby

autor: | 31. 8. 2023 | Zpravodajství

Černokostelecký pivovar se již po dvacáté chystá přivítat návštěvníky na akci Vykulení, která se koná 9. září 2023. Tato slavnost slouží k oslavě tradičního pivovarnického řemesla a nabízí návštěvníkům skvělou sobotu plnou zábavy, výborného jídla a samozřejmě skvělého piva.

Akce Vykulení se uskuteční na dvoře Černokosteleckého pivovaru od 11:00 do půlnoci. Již od samého rána budou návštěvníci moci ochutnávat různé druhy piva a bavit se při narážení sudů. Hudební produkce bude probíhat od 17:00 do půlnoci a na pódiu se představí nejen hvězdný Daniel Hůlka, ale také kapely MBT, Jefferson, Shiva Rock Diva a DJ Starosta.

Kromě toho si návštěvníci budou moci vychutnat i bednářské vystoupení, které nabídne ukázky například ukázky opravy transportních dřevěných sudů, vypalování znaků na sudech a mytí dřevěných sudů. Největší pozornost však bude nejspíše tradičně věnována narážení Černé svině z dřevěných a hliníkových sudů.

Černokostelecký pivovar nabídne široký výběr piv, mezi kterými nechybí Dešťoffka, Summer Ale, Řezník, Švestkovej kyseláč, Vycpaná vydra, IPL Amarillo a Cascade a Černá svině. Navíc budou přítomna i piva od sousedních pivovarů, jako je Máša Řevničov, Frankies Břeclav, Zlínský švec Malenovice, Březí koza Vlachovo Březí, Volt Jablonec nad Nisou, Červený vlk Boží Dar, Obora, Nachmelená opice Krnov, Kytín, Podlesí, Splávek Choceň a Zvíkov.

Pro zájemce o historii pivovarnictví budou připraveny prohlídky muzea. Návštěvníci se mohou těšit na speciální prohlídky, které nabídnou stručnou historii černokosteleckého pivovaru, principy sladování, ukázky varny a další zajímavosti. Prohlídky budou provázet v dobovém oblečení PhDr. Radim Urbánek, ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí, a Ing. Milan Starec z Národního muzea pivovarnictví v Kostelci n.Č.l. Tyto speciální rohlídky se budou konat ve třech časech – ve 12:00, 14:00 a 16:00.

Kromě speciálních prohlídek bude také možné se zúčastnit komentované prohlídky celého pivovaru, tedy technologie od příjmu ječmene po hotové pivo včetně žentouru. Nachystaná je i nová expozice sladovnické techniky. Tato komentovaná prohlídka je skvělou příležitostí k prohloubení znalostí o výrobě piva a historii pivovarnictví.

Samozřejmě se na akci Vykulení nezapomíná ani na gastronomické požitky. Vykulení je skvělou příležitostí strávit příjemný den v zajímavém prostředí pivovaru, dozvědět se více o pivovarnictví a ochutnat vynikající pivo a tradiční českou kuchyni. Jestliže jste fanoušky dobrého jídla, živé hudby a pivovarnictví, určitě byste neměli tuto akci minout.

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!