Umění nás spojuje

autor: | 4. 9. 2023 | Fotoreportáže, Kultura

V nádherném prostředí exteriérů Vondráčkovy továrny v Kostelci nad Černými lesy proběhla první zářijovou sobotu spontánní komunitní kulturní akce „Umění nás spojuje“. Potkali se tu lidé, kteří se znají i neznají, ale teď už ví, že je spojuje něco důležitého. Tvořivost. Zúčastnit se mohl každý. I z pohledu náhodného kolemjdoucího se jednalo o velmi inspirující návštěvu. O akci si povídáme s jejím otcem, fotografem Vladimírem Škutou.

Jak tě to napadlo?

Hlavní inspirací mi byla návštěva Rokycanského Koryta. Je to pěkná každoroční akce u koryta řeky, jak už název napovídá. Letos jsem tam byl poprvé a naprosto mě to uchvátilo. Vystavoval jsem několik fotografií zavěšených na provázku. Skvělá přátelská atmosféra a hlavně se člověk seznámí s dalšími lidmi kolem fotografie. Získáte další kontakty a to je moc fajn.

O této akci jsem se bavil se svou kosteleckou kamarádkou Terkou, která je malířkou obrazů, a jako bych na ni přenesl nadšení z povídání, navrhla mi, abychom takovou akci uspořádali i v Kostelci. Přiznám se, že co se týká umění , nemusí mě nikdo dlouho přesvědčovat, a tak jsem souhlasil.

Kolik lidi přišlo něco vystavit?

Vystavovalo asi 22 lidí. Chtěli jsme to pestré, aby se sešli lidé, které spojuje umění. Kteří cokoliv tvoří. Od obrazů, fotografií, šperků, jehelníčků, keramiky… prostě všeho.

Jaké je kritérium pro to, kdo se může zúčastnit? Probíhá nějaká selekce?

Žádné kritérium není. Zúčastnit se může každý, kdo něco vytvoří. A chce to vystavit a prezentovat se.

Je to jen pro lidi z Kostelce?

Je to hlavně pro lidi. Nemusí být jen z Kostelce. Vystavovali i lidé ze Slovenska. A z největší dálky jsme měli fotky od pána z Řecka. Fotky přivezl můj kamarád Laci Viszoczky, přivezl s sebou i díla jiných evropských autorů.

Chceš ještě zmínit jména některých účastníků?

Anička Zouharová přinesla obrazy, Jirka Filípek kresby, Jirka Bohata staré pohledy Kostelce a okolí, Hana Tučková drátkované věci. Měli jsme tam fotografie pana Anderleho, Radek Čihák a Jirka Čečetka se postarali o hudbu na naší akci. Paní Věra Müllerová maluje obrázky. Medvídkovic Lenka Nováková obrazy, koláže. Lenka Nováková vyrábí lapače snů a pyramidy. Paní Jitka Čejkovská keramiku. Terka Čubrová je spoluorganizátorka a malířka obrazů. Laci Viszoczky, Zbyněk Hozák a Hynek Čermák vystavili své fotografie, Honza Homola malby. Omlouvám se všem, které jsem nestihl vyjmenovat. Velký dík patří Honzovi Novákovi a Zbyňkovi Hozákovi za poskytnutí prostor Vondráčkovy továrny.

Cítíš nějakou návaznost na akce Galerie H, které pořádali bratři Hůlové v osmdesátých letech v našem městě?

Pocitově a z duše ano. Galerie H je pro mě velkou inspirací a i dnes rád tam chodím. Takže určitě ano.

Mám krásný pocit v srdci a v duši. Už teď s radostí říkám, že příští rok se bude konat akce v tomto duchu. Hlavně pro příští rok se postaráme o lepší propagaci. A zlepšovat to, co se zlepšit dá.

Otázky kladl Libor Kozák, foto: Vladimír Škuta.

Vladimír Škuta

Pochádzam z malebnej dedinky s názvom Likavka, ktorá sa nachádza na Liptove. Žijem dlhodobo v Čechách. A pár rokov tu v Kostelci. Zo svojou partnerkou a detmi. V meste, ktoré mi učarilo svojou históriou. Som milovníkom starých tiskov , malby, grafiky a venujem sa amatérskej fotografii, ktorou chcem zanechať odkaz pre budúce generácie. Odkaz na dobu čo bola....

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!