Krampuslauf: rohaté bestie podruhé v Kostelci

autor: | 7. 12. 2023 | Zpravodajství

Přijďte zažít neuvěřitelné dobrodružství plné temných bytostí a magie! Po loňské úspěšné premiéře se blíží opět jedna z nejstrašidelnějších událostí v našem regionu. Dragon Krampus Český Krumlov, společně s Annou Zouharovou a Lukášem Šindelířem, připravili na pátek 8.prosince 2023 nezapomenutelný zážitek pro všechny milovníky tajemna a adrenalinu.

Krampuslauf je tradiční zimní slavnostní událost, která se koná především v německy mluvících zemích, jako je Rakousko, Německo a části Švýcarska. Během této události se lidé oblékají do strašidelných kostýmů, převážně představujících Krampuse – legendární horské démony s rohy, chlupatým tělem a dlouhými jazyky.

Tradiční Karmpuslauf je obvykle spojen s předvánočním obdobím a koná se na začátku prosince, často na svátek svatého Mikuláše. Krampus”, postava s velkými špičatými rohy – často popisovaná jako „napůl kozel, napůl ďábel” – má za úkol v průběhu vánočního období trestat zlobivé děti.  Krampus je často zobrazován jako rohatá, chlupatá bestie s dlouhým jazykem, ostrými zuby a rozštěpenými kopyty. Věří se, že Krampus trestá neposlušné děti během vánočního období, zatímco svatý Mikuláš odměňuje ty poslušné.

Tradice Karmpuslaufu slouží k několika účelům. Věří se, že odhání zlé duchy, očišťuje komunitu od negativní energie a připravuje na příchod svatého Mikuláše a radostné vánoční období. Je také způsobem, jak se chopit místního folklóru a udržovat kulturní tradice naživu.

Účastníci si oblékají náročné a často složité kostýmy Krampuse, které se mohou lišit v designu a stylu. Kostýmy jsou obvykle vyrobeny z kožešin, masky a dalších doplňků, vytvářejících výrazný a děsivý vzhled. Během průvodu Karmpuslaufu se skupiny Krampusů procházejí ulicemi, předvádějí své kostýmy, masky a provádějí živé a někdy i šibalské kousky. Často nesou zvony, řetězy a biče, vytvářejíce kakofonii zvuků. Atmosféra je plná vzrušení, napětí i strachu, když dochází k interakcím s diváky.

V posledních letech získal Karmpuslauf mezinárodní pozornost a popularitu. Mnoho měst a obcí pořádá vlastní Krampusové průvody, které přitahují domácí obyvatele i turisty. Události často zahrnují další oslavy, jako je hudba, jídlo a trhy s řemesly, které přispívají k celkové vánoční atmosféře. Karmpuslauf je zajímavou a vizuálně poutavou oslavou, která nabízí jedinečné spojení folklóru, mytologie a vánočního ducha.

Karmpuslauf se stává stále populárnějším i mimo tradiční oblasti, a mnoho lidí si užívá účastnit se této zábavné a excentrické události. Černokostelecký Krampuslauf se uskuteční letos již podruhé. Připravte se na dechberoucí vystoupení skupin Krampusů z Čech, Rakouska a Německa.

Program začíná na náměstí Smiřických v 18:00, samotný průvod vyrazí ve 20:00. Doporučujeme vám dorazit s dostatečným předstihem, abyste si mohli vychutnat veškeré přípravy a atmosféru a najít vhodné místo na parkování. Při účasti na akci je důležité dodržovat pokyny organizátorů a moderátora a dbát zvýšené opatrnosti. Pamatujte, že vstup je na vlastní nebezpečí.

Za organizaci vděčíme spolku Z ČERNÝCH LESŮ a skupině DRAGON KRAMPUS. Společnými silami připravily nezapomenutelný zážitek pro všechny návštěvníky.

Na akci se můžete těšit na úžasné skupiny, jako je Dragon Krampus Český Krumlov, Krampus-Vodňany, Moarbocha Teufln, Krampas X Vyšší Brod, Čerti z Krkonoš – Krampus a PEKELNÍCI Z VLAŠIMI. A to není vše! Od 19 hodin se můžete těšit na BLACKOUT PARADOX, který opět předvede svou úchvatnou show.

Pro nejmenší návštěvníky bude připravena zvláštní soutěž. Čerti, kteří přijedou do Kostelce, budou velmi rádi za obrázky s čertovskou tématikou. Nechte své děti namalovat čertíky, čerta, čerty v pekle, Krampusáka nebo cokoli jiného spojeného s temnou atmosférou. Na zadní stranu obrázku napište jméno a příjmení dítěte, věk a telefonní číslo nebo e-mail na rodiče. Obrázky odevzdejte do plastového boxu na pokladně. Každý obrázek si zaslouží odměnu, kterou obdržíte na pokladně.

Nezapomeňte si tuto akci poznamenat do kalendáře! Přijďte se pobavit, zažít vzrušení a potkat temné bytosti z jiných světů. 2. Kostelecký Krampuslauf vám přinese nezapomenutelné zážitky a vzrušení, které si budete pamatovat dlouho.

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!