Umění nás spojuje v Kostelci nad Černými lesy!

autor: | 2. 5. 2024 | Rozhovory, Zpravodajství

Přijďte v sobotu 4. května 2024 do Vondráčkovy továrny v Kostelci nad Černými lesy na druhý ročník jednodenní akce „Umění nás spojuje“, která oslavuje krásu a sílu umění. Čeká vás pestrý program plný obrazů, fotografií, šperků a dalších uměleckých děl od tvůrců z celého Česka i ze zahraničí. Přinášíme rozhovor s Vlado Škutou, pořadatelem akce.

Co se chystá na sobotu?

Chystá se toho vcelku dost. Tento ročník je opět o něco dál.

Čím se bude lišit od toho prvního?

Myslím si, že tento ročník bude hodně o fotkách. O fotkách s rozmanitými tématy, od těžších po ty pohodové, od street fotky až po sociální fotografii. Ale bude to i o umělecké fotce. Tento rok budou k vidění i zajímavé obrazy, šperky a drátkované výrobky. Takže za mě to bude silné.

Můžeš nás nalákat na nějaká konkrétní jména?

Přibližně očekávám 25 vystavovatelů. Nebudu nikoho představovat konkrétně, protože si vážím každého z nich. Ukázky jejich prací si můžete prohlédnout na facebookové stránce akce.

Jedná se o místní umělce, nebo přijedou i hosté odjinud?

Budou tam Kosteláci, ale přijedou lidé z různých částí České republiky, ale je tam i jeden Francouz a Američan. Přijede vystavovat Češka, která žije v Mnichově.

Jak tě to vůbec napadlo, že „umění nás spojuje“? Proč jsi se do toho pustil?

Tak nenapadlo to jen mě. Svůj velký podíl na tom názvu má Terezka Cubrová, s kterou tuto akci organizujeme, a moc jí za to děkuji, že jsme v tom spolu. Je to šikovný člověk. Tím startovacím motorem u mě byla podobná akce „Rokycanské Koryto“. Tento rok se tam chystám znovu s mým souborem „Na samote pri lese“.

Pro mě je umění pokrm pro duši a hodně zásadní. Vnímám ho každý den a chtěl bych spojit lidi, kteří jsou na tom stejně jako já.

Proč by se umělci měli spolu potkávat? Každý si přece může udělat svoji vlastní výstavu.

Jde především o diskusi, seznamování a navazování kontaktů. Takto vznikají dlouholetá přátelství. I když to zní naivně, je to tak. Právě díky umění jsem poznal mnoho skvělých lidí.

Pozval bys na sobotní akci i lidi z Kostelce, kteří třeba sami nic netvoří?

Ano, určitě. Ta akce je pro všechny. Nalákal bych je na dobrou přátelskou atmosféru, která tam bude, a na kopec krásných výtvorů od lidí, kteří to dělají s láskou.

Chystáš letos nějakou samostatnou výstavu?

Určitě ne. Není na to čas. Ale chystám si fotky na velkou výstavu, kterou udělám v Kostelci nad Černými lesy z mého souboru „Sanatorka ztratená v čase“. Budou to větší formáty fotek, než je u mě zvykem. Ale to je zatím jen v mé hlavě. Chci dotáhnout ten soubor ze Sanatorky do konce, i když to bude stále pokračovat. Nepolevuji. Mám rozpracovaných více témat a jedno z nich je i soubor „Krajina Ticha“.

Vladimír Škuta

Pochádzam z malebnej dedinky s názvom Likavka, ktorá sa nachádza na Liptove. Žijem dlhodobo v Čechách. A pár rokov tu v Kostelci. Zo svojou partnerkou a detmi. V meste, ktoré mi učarilo svojou históriou. Som milovníkom starých tiskov , malby, grafiky a venujem sa amatérskej fotografii, ktorou chcem zanechať odkaz pre budúce generácie. Odkaz na dobu čo bola....

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!