Patronování podruhé

autor: | 2. 6. 2022 | Toulky historií

Patronování, tedy malování, psaní či zdobení přes šablonu využívali už staří Římané při kresbě písmen na pergameny, ve středověku se patronovaly iniciály (počáteční písmena) v klášterních knihách, dnes často používají nejrůznější šablony street-artisti a sprejeři.

Stačí se porozhlédnout. Nápisy a kresby přes šablony najdete všude, jsou i v Kostelci. Užití patrony a spreje je rychlé, v okamžiku můžete pomalovat (poničit) cokoli, a bleskově zmizet.


Mezi sběrateli keramiky je patronování stále považované za „pokleslou“ techniku možná i proto, že to je přechod od rukodílné originální tvorby k průmyslové (sériové) výrobě. Zdobení patronováním bylo rychlejší a levnější než ruční podmalba, nevyžadovalo – podobně jako zatáčení nebo mačkání keramiky do sádrových forem – praxi, školení. Opakování motivů a rukodílnost ale dodávají malbám přes šablonu zvláštní půvab. Každý motiv či text je svým způsobem jedinečný, podstatným znakem patronování jsou totiž drobné odchylky (sytost barev, nasazení štětce, směr malování, zateklé barvy, neostré okraje), které se objevují především při zpracování vícebarevných motivů.

A jak se dařilo v centru Radost během letošního keramického dne patronovat dětem? Posuďte z přiložených obrázků.

Jana Dvořáková

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!