Obnova tradice keramických trhů (1988-89)

autor: | 3. 6. 2022 | Toulky historií

V roce 1988 nabídla Galerie H Městskému národnímu výboru pomoc při oslavách pětistého výročí povýšení Kostelce na městys.

Na kulturním středisku (dnes zasedací síň MÚ) se konala výstava obrazů, kreseb a grafik s kosteleckými motivy, v tehdejší zasedací síni MěNV (dnes lékárna v budově č. p. 110) výstava černokosteleckých pohlednic (největší díl ze sbírky Josefa Jíši z Kozojed), ve výkladech po celém městě ukázky tradiční i současné (Eva a Jan Švankmajerovi) kostelecké keramiky. Vystaveno bylo 1200 předmětů vypůjčených většinou od kosteleckých občanů. A na náměstí (tenkrát Klementa Gottwalda) se ve dnech 24. a 25. června 1989 uskutečnil první keramický trh.

Boris Tesař: Pozvánka na první keramický trh
Boris Tesař: Pozvánka na první keramický trh

„Jak se vydařil?“, ptá se ve Svobodném slově (15. 7. 1989) redaktor Pavel Kácha. – „Nepodařilo se jej uskutečnit v takové šíři, jak jsme zamýšleli. Ukázalo se, že takovou akci je třeba lépe zajistit a připravit předem, a že více úsilí musí vyvinout i oficiální pořadatelé. Přesto však nabídka keramiky byla a ukázalo se, že by bylo dobré, i když těžké, obnovit tradici.“
Povedlo se! Tradiční keramický trh se na černokosteleckém náměstí konal už po čtyřiatřicáté.

Aleš Lamr: Džbán z prvního keramického trhu
Aleš Lamr: Džbán z prvního keramického trhu

jih

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!