Nedej se v ČT: Odpad do jezera Sandberk?

autor: | 10. 6. 2022 | Video, Zpravodajství

Jezero Sandberk nedaleko Kolína. Po skončení těžby majitel pískovny, firma Kamenolomy ČR, zažádala Středočeský kraj o souhlas se zavážením části jezera odpadem, hlušinou z těžby anebo kalem ze dna vodních toků. Tím by mohly být ohroženy zdroje podzemní vody pro město Kolín.

Pro pořad České televize „Nedej se“ jsme zpracovali problematiku, která se bezprostředně týká zdrojů vody, jež má ve správě společnost Energie Kolín a.s., která spravuje vodovody také v Kostelci nad Černými lesy. Zdroje pitné vody pro Kostelec touto kauzou podle dostupných informací bezprostředně ohroženy nejsou. Uvádíme zde však tuto kauzu pro ilustraci toho, jak křehké je zásobování vodou a ochrana krajiny v našem okolí a jakým zájmům musí občané čelit.

Sledovat pořad na webu České televize.

Libor Kozák

Jako nezávislý producent, režisér a kameraman je spolutvůrcem sociologických dokumentů mapujících mimo jiné témata lokálních komunit v globálním kontextu (Žít změnu). Podílí se na vzniku dokumentárních cyklů pro Českou televizi, například Nedej se, Občanské noviny, Příběhy slavných, O vědě a vědcích, Artmix a další. Rád spolupracuje i s neziskovými organizacemi, podrobně se věnuje tématům vzdělávání a transparentnosti státní správy (Kauza 3, Kostelák).

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!