Jaroslav Rezek a jeho výstava v Galerii Litera

autor: | 11. 6. 2022 | Stopy osobností, Zpravodajství

Malíř Jaroslav Rezek se narodil v roce 1937 v Praze, dětství a mládí prožil na Vyžlovce, na základní školu chodil v Kostelci nad Černými lesy. V letech 1952 – 1956 vystudoval Výtvarnou školu v ateliéru profesora Vlastimila Rady. Malířovu tvorbu ovlivnila krajina Kouřimska a Černokostelecka, pohled do roviny otevírající se za staroslavnou Kouřimí, výhled ze svahu za vsí Bulánka.

Země viděná z výšky, je tady do široka rozevřená, těžká a tvárná, místní kámen, červený nučický pískovec, má barvu masa a byl použit v řadě staveb v širokém okolí, v sázavském klášteře, v kouřimském kostele sv. Štěpána nebo na kosteleckém zámku. V zámecké kapli sv. Vojtěcha malíř v 80. letech restauroval společně s Pavlem Blatným, Vladimírem Jarcovjákem a Zdeňkem Prokopem renesanční nástěnné malby.

1969
Rezkova malba inspirovaná ruskou okupací

Minisalon
Pupíkoapsida (Minisalon), 1984

Námětem Rezkových obrazů je krajina a ženské tělo, krajina-žena, krajina-matka, malířským východiskem dokonale propracovaná malba. Po plošných krajinách a figurálních kompozicích začal obrazovou plochu připravovat vlepováním drobných předmětů, většinou z umělé hmoty. Malbu na asamblážovaný podklad neustále předělával, na obraze pracoval dlouho, často roky. Koncem 70. let se dostal do lidské i umělecké izolace. Aby vyřešil existenční starosti, začal restaurovat, na malování měl stále méně energie i času. Začátkem roku 1990 se malířův psychický stav zhoršil natolik, že 19. června ve věku pouhých 53 let dobrovolně odešel.

Malíř Jaroslav Rezek (1937-1990)


Výstava obrazu Jaroslav Rezka je v pražské Galerii Litera otevřená do konce června. Prohlídka možná po telefonické dohodě – tel. 602323316.


Výstava Jaroslava Rezka v Uhřiněveském muzeu

jih

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!