Věčný kalendář

autor: | 17. 6. 2022 | Nekonečný kalendář, Toulky historií

Černokostelecký kalendář, ze kterého vybíráme na stránky Kosteláka zajímavosti z nedávné i dávné historie města a okolí, je kalendářem „věčným“, v každém roce stejně platným. Uvedené záznamy jsou datované dnem, měsícem a rokem, ale ne konkrétním dnem (pondělí, pátek atd.) v týdnu. 1. leden je v každém roce, a do skonání světa zřejmě bude, 1. lednem, i když toho 1. ledna bude právě úterý, čtvrtek nebo neděle. Jenom 29. únor je jednou za čtyři roky. V roce 2020 byla 29. února sobota, v roce 2024 to bude čtvrtek.

A co napsal 29. 2. 1936 redaktor František Šimáček?

„Je podivné, že i odlehlé kraje mají už své tištěné průvodce, kdežto za humny milionové Prahy ležící Černokostelecko je dosud bez něho. Černokostelecko se svým okolím je tak krásné a zajímavé, že je opravdu až hříšné nechat tyto krásy ležet nevyužity a neznámy. Celé Černokostelecko musí míti svého Průvodce, který by už z výkladů pražských knihkupců zval Pražany na Černokostelecko. – Kdo se této akce ujme?“


Boris Tesař:
Konojedy, Černokostelecký kalendář (3. únor)

Otázka, kterou si František Šimáček ve středu 29. února řečnicky položil, byla tak trochu sebe-reklama. Už v následujícím roce Průvodce po Černokostelecku vyšel. Autoři – Josef Veselý a František Šimáček.

Černokostelecký kalendář vydalo Sdružení obcí mikroregionu Černokostelecko v Konojedech v roce 2005 v nákladu 3 000 kusů.
K dostání nebyl a není, neprodával se, nevyužíval k propagaci, a zřejmě někde – nejspíš v sídle mikroregionu Černokostelecko v Konojedech (pokud sdružení obcí ještě existuje, poslední dohledatelný záznam na stránkách www.cernokostelecko-region.cz je z 28. 6. 2016, bylo to úterý) – 17 let leží.

Ví někdo, kde Černokostelecké kalendáře jsou nebo kde by mohly být?

Obálka kalendáře

Logo mikroregionu Černokostelecko.

Barvy loga jsou shodné s barevností turistických značek.

Obrázky: Boris Tesař

jih

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!