Barvy Kostelce 1985 – 2009

autor: | 27. 6. 2022 | Toulky historií

Reakce na článek Barvy Kostelce

V roce 2009 byl městu Kostelec nad Černými lesy udělen upravený znak města, který se během druhé poloviny 20. století značně odklonil od heraldických pravidel i tinktur, za což mohl heraldik Jiří Čarek, který při překreslování erbu města roku 1985 nerespektoval původní barevnost doloženou již roku 1864 u heraldika Vincenze Roberta Widimského.

Růži i přikryvadla klenotu totiž Čarek ze zlaté – žluté tinktury svévolně a bez vysvětlení pozměnil do červené barvy a použil barvu na barvu (červená a modrá přikryvadla v klenotu a červenou (barva) růži na modrém (barva) štítu, které neodpovídají pravidlům střídání a překrývání heraldických barev (modrá) a kovů (zlatá). Tinktury zlatá a modrá vycházejí z rodového znaku Slavatů z Chlumu a Košumberka, jimž se podařilo v 16. století pro městečko Černý Kostelec získat znak od panovníka. Nezodpovězenou otázkou zůstává, proč neobdržel znak roku 1489 už Jindřich z Kostelce při povyšování Kostelce na městečko.

Čarkův zohavený znak města (1985-2009)

Shodou okolností jsem se znakem a pečetí města lehce zabýval, když jsem chystal roku 2019 komentovanou vycházku městem k připomenutí 530. výročí povýšení Kostelce na městečko (1489) a k tomu účelu jsem vyhledal dostupné podoby znaku a pečeti pro grafický list, pro nějž mi některé obrazové podklady poskytl heraldik Stanislav Kasík. Ještě bych chtěl na závěr poznamenat, že za napravení tinktur znaku a vzniku vlajky města vděčíme historikovi PhDr. Vladimírovi Jakubovi Mrvíkovi, PhD., který změny nejen inicioval, ale je autorem i reprezentativní vlajky města.

Jan Psota

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!