Jiří Jílek. Stín stromu unavenému chodci

autor: | 14. 7. 2022 | Stopy osobností

Seriál o osobnostech, jejichž osudy souvisí s městem Kostelec nad Černými lesy. Dnes poprvé představujeme život a dílo výtvarníka Jiřího Jílka.

Narodil se 4. ledna 1925 v Praze. V čase studia na Reálném gymnáziu v Českém Brodě (1936-1942, školu nedokončil) vznikly první (pozdě­ji zničené) texty a dochované dopisy příteli. V letech 1945 – 1950 absolvoval v ateliéru profesora Jana Laudy pražskou Akademii výtvarných umění.

Jiří Jílek: Bílý dům pod Čapím vrchem, 1963, olej na sololitu, 60 x 79 cm
Jiří Jílek: Červená stodola, 1963, olej na překližce, 45 x 60 cm

Když chtěl po dokončení školy odejít z Prahy, požádal – podle legendy – přítele, aby na mapě ukázal na nějaké místo. Volba padla na Sobotín v podhůří Jeseníků, kde se Jiří Jílek usadil, pro­žil zbytek života a 14. června 1981 zemřel.

Jiří Jílek: Vendulka, 1953, olej na překližce, 22,5 x 15 cm
Jiří Jílek: Vendulka Jílková, 1960, cín, výška 30 cm

V Sobotíně žil ve značné izolaci, inspiroval se literaturou a filozofií, obyčejnými věcmi. Bě­hem času, střídáním ročních období, promě­nami světla, sochařskými materiály – povahou dřeva, kamene, kovu a hlíny. Věřil v očistnou moc práce, v nutnost námahy a boje. Na smrt nemocný nalézal vyrovnání v antickém ideálu, v souladu duše a těla, jedince a společnosti, člověka a přírody.

Jiří Jílek: Jezinka, 1968, lipové dřevo, výška 92 cm

Prožil dva těžké životní zlomy – v polovině 60. let si plně uvědomil, jak neodvratně je nemocen (Bechtěrevova choroba mu zne­možnila mnohé práce realizovat), v roce 1968 ho zasáhla sovětská okupace. Vytvořil řadu temných plastik – Pieta, Břemeno, Rekviem, Cháron, Plamen, Asrael, Diogenes, ve kterých osobní bolest splývá s neštěstím národa.

Jiří Jílek: Plamen (Janu Zajícovi a Janu Palachovi), 1969, dub, výška 103 cm
Jiří Jílek: Viktorka, 1960, jabloňové dřevo, výška 160 cm

Výběr z Jílkových básní, úvah a dopisů Stýs­kání mé je vývěr vod vydalo v roce 1999 br­něnské nakladatelství Host.

„Ve své práci neusiluji o žádný nadosobní cíl, nechci sloužit žádné ideologii, nechci ani vyjadřovat pocit doby, nejsem toho prostě práv. Co bych chtěl: Zaujme-li někoho někte­rá z mých soch, byl bych rád, a byl bych spo­kojen, kdyby mu byla tím, čím je trochu čisté vody žíznivému nebo stín stromu unavenému chodci.“

Foto: Ladislav Zoubek

V polovině 40. let vytvořil Jiří Jílek v hrnčířské dílně Ja­roslava Vondráčka v Kostelci nad Černými lesy pozoruhodný soubor autorské keramiky – vázy, mísy, talíře, hrnky a džbány zdobené jistou mal­bou štětcem a vysokým reliéfem. Jílkovy vzpomínky na působení v Kostelci příště.

Džbánky a vázičku s motivy sbírání jahod, vinnými hrozny a ovocem vytvořil Jiří Jílek v roce 1944 v Kostelci

jih

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!