Budilova letní vila má šanci na záchranu

autor: | 19. 9. 2022 | Fotoreportáže, Zpravodajství

Vila Ing. Václava Budila, zvaná též Buvila je letní dům ve funkcionalistickém stylu, který postavil architekt Jaroslav Fragner pro inženýra Václava Budila v Kostelci nad Černými lesy v letech 1931–32. Nachází se v ulici V Koupadlech, čp. 656. Dne 20. května 2013 byla prohlášena kulturní památkou České republiky.

Budovu v roce 2020 zakoupil od posledních majitelů Jan Novák, známý v Kostelci především aktivitami kolem Nového muzea keramiky ve Vondráčkově továrně. V rámci Dnů evropského dědictví představil zájemcům aktuální stav a své plány zchátralou budovu ve spolupráci s památkáři zachránit a do roku 2032 s pomoci dotací zrekonstruovat a otevřít veřejnosti. Součástí prohlídky byla i drobná historická expozice a několik děl sochaře Zdeňka Hůly. Přinášíme vám unikátní fotografie z exteriéru i interiéru této mimořádně architektonicky hodnotné stavby.

FOTO: Libor Kozák

Libor Kozák

Jako nezávislý producent, režisér a kameraman je spolutvůrcem sociologických dokumentů mapujících mimo jiné témata lokálních komunit v globálním kontextu (Žít změnu). Podílí se na vzniku dokumentárních cyklů pro Českou televizi, například Nedej se, Občanské noviny, Příběhy slavných, O vědě a vědcích, Artmix a další. Rád spolupracuje i s neziskovými organizacemi, podrobně se věnuje tématům vzdělávání a transparentnosti státní správy (Kauza 3, Kostelák).

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!