Poklady malíře Gustava Kruma

autor: | 16. 1. 2023 | Kultura

Muzeum hrnčířství v Kostelci nad Černými lesy pořádá výstavu Poklady malíře Gustava Kruma. (23. 5. 1924 – Jihlava, † 21. 3. 2011 – Jihlava). Gustav Krum byl český ilustrátor, malíř a grafik.  Proslul zejména svými ilustracemi (především ke knihám Karla Maye) a obrázkovými seriály, které vycházely na pokračování v různých časopisech. Výstava potrvá do 27. února 2023.

Významným momentem v Krumově tvorbě se stal rok 1964, kdy získal příležitost výtvarně se prezentovat seriálem Vinnetou v časopise Zápisník. Seriál však tehdejšího prezidenta Novotného natolik pohoršoval, že redakce musela celý projekt v prosinci roku 1966 ukončit. Přesto se rozhodla ve spolupráci s Krumem pokračovat, a tak již na počátku roku 1967 následovala drobná epizoda v podobě příběhu z řecké mytologie Trojská válka. V letech 1967-1968 ilustroval Stevensonův román Poklad na ostrově.

Nejplodnější období v oblasti kreslených seriálů přišlo kolem Pražského jara a s tím související zrušenou cenzurou. Tarzanův návrat Edgara Rice Burroughse z let 1968-1969 již využívá základního stavebního prvku komiksů, tedy textu v bublinách. Zjednodušila se kresebná linie, téměř vymizely typické šrafury, na povrch se drala nevídaná akčnost některých scén. Hned roku 1970 se v Zápisníku objevil Krumův seriál Kapitán Blood – v kresbě bukanýrů, korzárů a korábů sedmnáctého století byl Krum opravdu nedostižný. Ještě téhož roku vycházela v časopise Květy výtvarná adaptace Stendhalova románu Věznice parmská a brzy po ní měl následovat Dumasův román Hrabě Monte Christo. Krum měl již nastudované reálie, ale tehdejší vedení časopisu nakonec od projektu ustoupilo. Definitivně posledním seriálem se stal Král Madagaskaru (1975-1976) Desidera Goldfingera pro dětský časopis Pionýrská stezka.

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!