Vražda v Kostelci podle Jaroslava Kmenty

autor: | 28. 4. 2023 | Stopy osobností, Zpravodajství

Novinář a publicista Jaroslav Kmenta navštívil Kostelec nad Černými lesy. Na diskusi s místními občany o své novinářské práci projevil živý zájem o dění ve městě, neboť sám pochází z nedalekého Nymburka. Zavzpomínal i na své novinářské začátky na počátku devadesátých let a konkrétně na událost, která se udála v dubnu roku 1992.

Ve svém domě v Kostelci nad Černými lesy byl tehdy zavražděn Václav Dvořák a později bylo všude uváděno, že se jednalo o jedinou dosud známou vraždu investigativního novináře v České republice. Podle Kmenty však nešlo o novináře, Dvořák pouze předával citlivé informace jiným novinářům z regionálního tisku v Kolíně a asi sám netušil, do jak vysoké hry se zapletl.

Podle výsledků policejního vyšetřování, zveřejněných v roce 2006, za vraždou stál kontroverzní podnikatel a kmotr podsvětí František Mrázek, o jehož tehdejších aktivitách sbíral někdejší živnostník Dvořák informace. Oba působili v tomto regionu a s Mrázkem měl nevyřízené účty.

Dvořáka zastřelil podle detektivů Bohuslav Hájek, jehož služby Mrázkovi zprostředkoval Antonín Běla, další významná postava kriminálního podsvětí. Tím začal komplikovaný vztah těchto dvou mafiánů, který později Jaroslav Kmenta zpracoval ve svých knihách Kmotr Mrázek. Běla později začal Mrázka kvůli sporu o peníze vydírat tím, že se informace o objednateli kostelecké vraždy dostane do rukou policie.

V dubnu 1996 na Antonína Bělu před jeho domem v Úvalech neznámí muži vypálili kolem 40 ran ze samopalu. František Mrázek byl zastřelen o deset let později a teprve v rámci následného vyšetřování se na veřejnost dostaly informace o tom, kdo stál za tou jejich první, černokosteleckou vraždou. Její vykonavatel Hájek později zmizel beze stopy a pravděpodobně byl jako nepohodlný svědek také odstraněn. Žádná z postav tohoto příběhu už tedy nemůže vypovídat. Jaroslava Kmentu zajímaly i vzpomínky pamětníků a pozadí vztahu Dvořáka s Mrázkem. Mrázkova vražda není dodnes objasněna.

Foto: Libor Kozák

Další zdroje: Polosvět světských

Libor Kozák

Jako nezávislý producent, režisér a kameraman je spolutvůrcem sociologických dokumentů mapujících mimo jiné témata lokálních komunit v globálním kontextu (Žít změnu). Podílí se na vzniku dokumentárních cyklů pro Českou televizi, například Nedej se, Občanské noviny, Příběhy slavných, O vědě a vědcích, Artmix a další. Rád spolupracuje i s neziskovými organizacemi, podrobně se věnuje tématům vzdělávání a transparentnosti státní správy (Kauza 3, Kostelák).

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!