Přijďte debatovat s Jaroslavem Kmentou

autor: | 9. 4. 2023 | Kultura, Zpravodajství

Díky akci spolku Za radost budeme mít možnost v Kostelci nad Černými lesy poznat názory a způsob práce jednoho z nejlepších českých investigativních novinářů. Jaroslav Kmenta se zúčastní besedy s občany v novém volnočasovém centru na druhém nádvoří černokosteleckého zámku 13. dubna v 18.30 hodin.

Jaroslav Kmenta se narodil 16. února 1969 v Nymburce. Vystudoval pedagogickou fakultu, ovšem hned na začátku devadesátých let nastoupil do agentury ČTK a začal pracovat jako novinář. V letech 1993 – 2000 a 2003 – 2013 psal pro MF Dnes. Jeho první velkou zdokumentovanou kauzou bylo pátrání po příčinách vleklých zdravotních problémů veteránů z války v Perském zálivu. Tato zjištění publikoval v roce 1999 v knize POUŠTNÍ HOREČKA. V roce 2005 vyšla druhá kniha ČESKÝ ŠPION ERWIN VAN HAARLEM. O zfilmování tohoto neuvěřitelného, ale skutečného špionážního příběhu v nedávné době projevila zájem televizní společnost Netflix.

Hrané filmy podle Kmentových investigativních reportáží už v Česku vznikly, diváci znají zpracování série knih o nejznámějších českých mafiánech. Podle knižní předlohy trilogie KMOTR MRÁZEK byl natočen film Petra Nikolaeva Příběh kmotra (2013). Dramatické eskapády Radovana Krejčíře ze série knih PADRINO KREJČÍŘ zrežíroval Jan Pachl v dvoudílném filmu Gangster KA (2015).

S odstupem času můžeme ocenit především neúnavnou práci Jaroslava Kmenty na rozkrývání vazeb mezi mafiány, podnikateli a českými politiky, bez ohledu na jejich politický dres a momentální preference voličů. V roce 1997 odhalil tajné konto ODS ve Švýcarsku, v důsledku čehož padla vláda Václava Klause. V roce 2005 zase musel rezignovat premiér Stanislav Gross z ČSSD po odhalení majetkových nesrovnalostí kolem nákupu bytu. Dění kolem strany Věci veřejné, která už sama o sobě vznikla jako mafiánský projekt, popisuje Kmenta v knize VŠEHOSCHOPNÍ – SUPERGURU BÁRTA (2011).

To nejtěžší ale mělo teprve přijít. V roce 2013 koupil vydavatelství MAFRA Andrej Babiš, aby ho použil jako nástroje k získání a udržení politické moci. Jaroslav Kmenta z MF Dnes okamžitě odešel a spolu s Robertem Čásenským a dalšími novináři založil časopis Reportér, ve kterém působí dodnes. Zjištění o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše přinesl v knihách BOSS BABIŠ (2017), BABIŠOVO PALERMO I a II. (2021). Investigativní portrét bývalého prezidenta Miloše Zemana vykresluje v knize RUDÝ ZEMAN (2019).

Všechna tato odhalení v dlouhodobém horizontu vedla k pročištění našeho politického i mediálního prostředí. Jedná se však jistě o náročný, nebezpečný a nikdy nekončící boj. Jako skvělou přípravu pro debatu s Jaroslavem Kmentou doporučujeme poslech podcastového seriálu Prohnilí, ve kterém popisuje nejen zjištění ze svých knih, ale také způsoby novinářské práce a nebezpečné momenty. A v neposlední řadě i chvíle frustrace, kdy velmi těžko prožívá chvíle, ve kterých se zdálo, že česká společnost při volbách nechce znát fakta o lidech, kteří jí chtějí vládnout.

Libor Kozák

Jako nezávislý producent, režisér a kameraman je spolutvůrcem sociologických dokumentů mapujících mimo jiné témata lokálních komunit v globálním kontextu (Žít změnu). Podílí se na vzniku dokumentárních cyklů pro Českou televizi, například Nedej se, Občanské noviny, Příběhy slavných, O vědě a vědcích, Artmix a další. Rád spolupracuje i s neziskovými organizacemi, podrobně se věnuje tématům vzdělávání a transparentnosti státní správy (Kauza 3, Kostelák).

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!