Komise v Kostelci: Práce za honorář, ale bez efektu

autor: | 18. 4. 2024 | Zpravodajství

Po minulých komunálních volbách byla v Kostelci nad Černými lesy vytvořena řada komisí a výborů. O většině z nich jsme od té doby neslyšeli. Dosavadní člen Komise pro rozvoj města ak. arch. Jiří Andrle se dnes rozhodl ukončit členství v této komisi. Zveřejňujeme jeho vyjádření k tomuto kroku.

„Minulý rok jsem byl osloven ing.Janem Bukáčkem s dotazem, zda bych se jako člen účastnil jednání nově vznikající Komise pro rozvoj a když mě na podzim vyzval k členství také ing.Jiří Kahoun, souhlasil jsem. Domníval jsem se, že závěry a návrhy Komise budou projednávány na jednáních Rady, případně Zastupitelstva města.

S odstupem několika měsíců jsem zjistil, že účast v Komisi je finančně honorována. Ale zjistil jsem také, že závěry a doporučení vzniklé při projednávání na Komisi nemají žádný vliv na vývoj města, respektive se jimi žádný městský orgán nezabývá.

Dám příklad: upozornil jsem na nutnost spustit rekonstrukci inženýrských sítí – hlavně kanalizační sítě (stoka K, tedy dešťová) před kroky vedoucími k realizaci přestavby náměstí. Té logicky musí předcházet také plánovaná kompletní rekonstrukce vozovky a sítí v Kutnohorské a Českobrodské ulici (tedy včetně kanalizace). Termín zahájení je ale neznámý.

Nebo další: čistička odpadních vod. Víme, že kapacitně nepostačuje a tím brání napojení nové bytové výstavby. Už před několika lety vznikl záměr výstavby nové s dostatečnou kapacitou na městském pozemku za pivovarem ( ten by si mohl alespoň napojit dosud volně vytékající splašky). Nebylo by nutné přečerpávání, městské splašky by natékaly gravitačně a vyřešilo by se napojení objektů v Českobrodské ulici. Projekčně je přívod vyřešen, čeká se na zahájení (tedy zřejmě na dotaci – to bude asi dlouhé čekání…).

Nebo další: nedokončené bytovky v areálu tzv. sanatorky. Jsou roky projekčně připravené k dokončení, skladba bytů je rozumná. Potřeba bytů je všeobecně známá, tyhle mají i dobrou adresu a městu patří.

Pokud někdo znáte závazný termín zahájení stavební aktivity ze strany města u některé ze zásadních investičních akcí, dejte prosím vědět. Já jsem takovou informaci jako člen Komise pro rozvoj nezískal a k dnešnímu dni (18.4.2024) členství v ní ukončil.“

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!